Mine 10 beste reisetips i Valencia - Reisebloggen Det vonde liv (2024)

REISE TIL: VALENCIA, SPANIA

Andre gang jeg reiste til Valencia, inviterte byen på enstor overraskelse. Jeg og min kamerat (og kollega) Anders var lei av å hutrerundt på La Manga, og kjørte dit på lykke og fromme.

Da vi kom fram, ruvet enorme skulpturer over nær sagt enhveråpen plass i byen.

Valencia feiret Fallas. Vi hadde med andre ord ramlet midt oppi en av de store spanske festivitasene. (Noe som sier en god del, Spania er tross alt helt i særklasse når det gjelder ekstravagante festligheter.)

Undervurderte Valencia

Mine 10 beste reisetips i Valencia - Reisebloggen Det vonde liv (1)

Neste gang jeg besøkte Valencia, var byen ved sitt vanlige, sjarmerende hverdags-jeg. I tillegg var jeg langt bedre forberedt. Jeg skulle tross alt lage reportasje for Magasinet Reiselyst. Altså kunne jeg helst ikke reise helt på måfå.

Uten de fantasifulle, burleske Fallas-kreasjonene vargamlebyen ganske så annerledes. Strengt tatt likte jeg den enda bedre nå.

Selv om også valencianerne har protestert mot turisme, er nemlig byen deres noe helt annet enn turistbyen Barcelona. Mens sistnevnte enkelte steder føles som en eneste lang billettkø, er Valencia langt mindre turistifisert. Vi får håpe at det fortsetter også nå som SAS åpner direkterute dit fra Oslo.

Like fullt har den både bystrand, en flott gamleby, og modernearkitektur som nesten bare Bilbao kan matche.

10 Reisetips i Valencia

Alt dette skulle jeg selvfølgelig utforske. Du kan tross altikke lage en reisereportasje uten selv å sjekke ut stedets heteste reisetips.Og i Valencia oppdaget jeg mange.

Her kommer mine personlige favoritter. Først fem ting å se,og deretter fem steder å spise og bo.

1. Guidet tur i gamlebyen

Mine 10 beste reisetips i Valencia - Reisebloggen Det vonde liv (2)

Ja da, jeg vet at Valencia er aller mest kjent for sin modernistiske Ciudad de las Artes y las Ciencias. Det betyr likevel ikke at det er den aller beste opplevelsen i byen. Etter min mening er det heller gamlebyen. Den er riktignok ikke like krokete og mystisk som en del andre. Men akkurat som i Bordeaux, er den herlig å surre rundt i. Og aller best er den med guide (*).

Min guide het Michal Marczyk, og han kunne fortelle om en lang og svingete historie: Nord for katedralen lå romerske ruiner. Og katedralen? Den var det første spanjolene bygde etter reconquista, oppå det som da hadde blitt omgjort fra romersk tempel til moské.

Den første inngangen, i romansk stil, ble lagd ved døra som vendtemot Mekka. Hensikten var, helt riktig, å gni det inn.

2. Valencias verdensarv

Mine 10 beste reisetips i Valencia - Reisebloggen Det vonde liv (3)

La Lonja de la Seda ligger strengt tatt i gamlebyen. Likevel er den verdt sitt eget reisetips. Valencias gamle silkebørs er tross alt oppført på UNESCOs verdensarv.

– Legg merke til figurene på fasaden. Noen av dem er nærmestsom gotisk p*rno, tipset mitt fantastiske B&B-vertskap, Thijs og Dany. (Merom dem senere på lista.)

Muligens er det fordi mine evner til å tenke koffert, erunderutviklet, for jeg la ikke merke til noe slikt på min tur til La Lonja. Mense hva jeg fant på Wikimedia. Du trenger ikke spesielt skitten fantasi for å sehva de tenker på, i hvert fall på en av de utallige vannkasterne på bygningen.

3. Mercado Central

Mine 10 beste reisetips i Valencia - Reisebloggen Det vonde liv (4)

Siden du først er i området, bør du også sørge for å se Valencias sentralmarked, Mercado Central. Under den flotte kuppelen finner du her et ekte marked, og en helt annen opplevelse enn i for eksempel La Boqueria i Barcelona.

Hvis du blir sulten av alle luktene, får du selvfølgeligogså kjøpt mat her. Du er tross alt turist, og har neppe eget kjøkken(?)

4. Spektakulær moderne arkitektur

Mine 10 beste reisetips i Valencia - Reisebloggen Det vonde liv (5)

Hvis du bare har sett ett bilde fra Valencia, er det trolig fra denne arkitektoniske overfloden. Ciudad de las Artes y las Ciencias har et vanskelig navn, men den moderne arkitektur er enkel å fordøye.

Ingen av bygningene er like spektakulære som Guggenheim-museet i Bilbao. Men det er langt flere av dem. Hvis du får lyst til å gå inn i et av husene, har «byen» blant annet akvarium og vitenskapsmuseum.

5. Elva som ble en park

I 1957 gikk elva Turia over sine bredder så det plasket. 81 mennesker mistet livet, og enkelte gater sto fem meter under vann, ifølge Wikipedia! Da ble det bestemt at elva skulle få et nytt løp. Og Spanias daværende diktator Franco viste et sjeldent demokratisk sinnelag: Han lyttet til byens innbyggere og skrinla planene om motorvei.

I stedet fikk byen en 12 kilometer lang park, perfekt for en joggetur, piknik, eller bare for å bytte ut asfalt og brostein med noe grønt på storbyferien.

6. En helt spesiell bar

Mine 10 beste reisetips i Valencia - Reisebloggen Det vonde liv (6)

Det er ikke vanskelig å finne et vannhull i Valencia. Det ertross alt Spanias tredje største by, og spanjoler er gode på sånt.

Min anbefaling er likevel å legge litt innsats i det, slik at du finner en helt spesiell bar: Café de las Horas er en overdose av alt som er kitsch: Forgylte speil, byster, blomster og lysekroner. Og over det hele ligger en blåmalt stjernehimmel. Selvfølgelig er også drinkene gode.

7. Og en drikk uten alkohol

Er det godt? Tja, meningene er nok delte. Men du kan nesten ikke reise hit uten å sette deg på et av byens horchaterias. Der serveres, som navnet antyder, drikken horchata: En melkeliknende drikk lagd av tigernøtt, som du gjerne bestiller sammen med fartons. Gamlebyens mest berømte (og kanskje turisttunge) horchateria er Horchateria Santa Catalina. Den ligger like vest for sydenden av Plaça de las Reinas.

8. Skikkelig god tapas

Mine 10 beste reisetips i Valencia - Reisebloggen Det vonde liv (7)

Selvfølgelig finner du tapas også i Valencia. Mitt beste tips for å spise ekstra godt, er tapasbaren Bar La Pilareta. Hvis du skal spørre deg fram, har du kanskje vel så stort hell ved å si «El Pilar».

Jeg fulgte Café de las Horas-eier Marcs anbefaling ogbestilte grillede sardiner og blåskjell. Skeptisk til sardiner, sa du? Prøvdisse! De minner nesten om perfekt pommes frites, bare langt sunnere. I tilleggskal du jo skylle dem ned med noe godt i glasset.

I Magasinet Reiselyst har jeg delt flere tips til tapasbarer.

Hvor kommer tapas fra? Her er én versjon!

9. Paella Valenciana

Horchata, OK. Den kulinariske gaven Valencia er aller mest kjent for, er og blir paella. I rettens hjemby får du den selvfølgelig servert akkurat slik den skal: Saftig men samtidig skikkelig stekt, og gjerne med kanin og skalldyr. Hvis du reiser alene, kan det være vanskelig å få bestilt én porsjon på bra steder, men min medprogramleder i den fine podkasten Reisepodden anbefalte en bra restaurant som gjør også det: Bodego de La Sarieta.

Hvis du virkelig skal fråtse i paella, bør du imidlertid dra ut av byen. I fiskerbyen El Palmar to mil sør for Valencia ligger paellarestaurantene tett. (Til gjengjeld er det fint lite annet i byen.)

Her finner du flere tips til storbyferier!

10. Bra overnatting i Valencia

Mine 10 beste reisetips i Valencia - Reisebloggen Det vonde liv (8)

Jeg pleier ikke å anbefale overnattingssteder på Det vonde liv, men akkurat her gjør jeg et unntak. Valencia Mindfulness Retreat tar riktignok prisen for vederstyggelig navn. Men maken til gjestfrihet og service skal du lete lenge etter.

Vertene Thijs og Dany disket sågar opp med bobler tilfrokostlangbordet, hvor altså alle gjestene spiser sammen. Hvis samtalen rundtbordet går tregt, stepper de inn selv. Regn med lange frokoster, og sen lunsj.(Hvis du blir sulten i det hele tatt.)

Thijs og Dany er for øvrig en fantastisk kilde til reisetipsbåde til mat, drikke og alt du måtte lyste i byen.

(For ordens skyld: Første gang jeg stoppet i byen, var på gjennomreise på min sagnomsuste bilferie i Europa – på vei til Madrid fra Barcelona. Den gang gjorde jeg knapt annet enn å sove og bli med mine svenske reisekompanjonger til en gitarbutikk.)

Lik Det vonde liv på Facebook!

(*) Lenken går til Getyourguide, som gir meg en liten andel av salget. Prisen du betaler, blir uansett den samme.

Mine 10 beste reisetips i Valencia - Reisebloggen Det vonde liv (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6788

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.